Jaarcyclus

De herder zwerft vrijwel dagelijks met zijn kudde over de heide. Zomer en winter, regen of zon, de schapen moeten eten. Zwerven volgens een van tevoren vastgesteld begrazingsplan.

Het is werk 
De herder stuurt met zijn Border Collies de kudde naar de plekken waar de heide dichtgroeit, met gras en bomen. Zonder de schaapkudde zou de heide binnen een tiental jaren verdwijnen. Het wordt vanzelf bos. De schaapskudde is dus het gereedschap van de herder. Logisch dat de gezondheid van de schapen voorop staat. Het hele jaar door heeft de herder werk aan de klauwverzorging, de ontworming, eventuele vaccinaties en ontsmetting.

JANUARI
De herder trekt vrijwel elke dag met zijn kudde naar de hei. Het aanbod van voedsel op de hei is in de winter gering. Om de schapen op krachten te houden, voert de herder bij met hooi en bix. ’s Avonds is de kudde in de kooi of op de weide bij de kooi.

FEBRUARI
Half februari breekt een spannende tijd aan: de lammertijd. De hoogdrachtige ooien en de ooien met lammeren blijven bij de kooi. De nachten zijn vermoeiend. De herder gaat regelmatig kijken, want het lammeren gaat dag en nacht door. Sommige ooien weigeren een pasgeboren lam. Vroeger werden deze lammeren met de fles opgevoed. Deze fleslammeren vragen elke 3 uur om een voeding! Na de aankoop van de lammeren-bar is een leslam meestal maar 24 uur een feslam en pakt het daarna de voeding uit "de muur".

MAART
De lammertijd loopt door tot in maart. Jaarlijks worden circa 300 lammeren geboren. Dat is een feest om te zien. Daarom organiseert de Stichting op 2de Paasdag het ‘Kraomschudden’. Iedereen is dan welkom in een sfeervol ingerichte schaapskooi. Kom beschuit-met-muisjes eten, bewonder en aai de lammetjes, voer de schapen. Zoek de gouden eieren en/of pluis een uilenbal uit.

APRIL
Eind april keert de rust terug in de kooi. Vanaf dan neemt de herder de hele kudde, met alle lammeren mee naar de heide. Iedere dag weer. Het begrazingsplan roept!

MEI                                                                                                                                  In het voorjaar is het voedselaanbod op de heide groot. Vanaf mei is het niet meer nodig om de schapen bij te voeren met bij en hooi.

 
JUNI
In juni begint de herder met het scheren van de schapen. Daarvoor moet het eerst warm geweest zijn. Door het zweten en broeien van de vacht, gaat het huidvet werken en laat de vacht eenvoudig los. De herder kan dan een schaap in 5 minuten scheren, terwijl het anders wel een half uur duurt.
 
JULI
Op de tweede zaterdag in juli organiseert de Stichting het Schaapscheerdersfeest. De weide rond de kooi bruist dan van de mensen en activiteiten. De herders knippen dan schapen met de ouderwetse schaar. Wie wil proeven aan het herdersvak, mag zelf de schaar uitproberen. Het feest is verder aangekleed met demonstraties vachtvilten, de verkoop van streekproducten, rondritten met de heide-express, muziek en een springkussen.
 
AUGUSTUS
In augustus wordt het tijd om de schaapskooi uit te mesten. De kooi is een traditionele potstal, dus het stro en de dagelijkse mest van de schapen stapelt zich een heel jaar lang op. In augustus staan de schapen ’s avonds op ongeveer een meter mest!de jonge rammetjes worden uit de kudde gehaald en elders ondergebracht.
 
SEPTEMBER
Selectie vindt plaats. Een 80 tal lammetjes mogen blijven en een 80 oude schapen hebben hun werk voor de kudde gedaan. De afgeschreven oudere schapen en de uitgeselecteerde lammeren worden verkocht. De kudde is weer op wintersterkte. Eind september mogen de rammen bij de kudde. Een drukke tijd voor "de heren rammen" breekt aan.
 
OKTOBER
De dagen worden korter en kouder. Op de heide is minder gras te vinden. De herder start met het bijvoeren in de avonden. De schapen krijgen extra hooi in de kooi.
 
NOVEMBER
Na een week of zes worden de rammen weer bij de kudde weggehaald. De meeste ooien zijn dan drachtig. De draagtijd van een schaap is 5 maanden min 5 dagen.
 
DECEMBER   
De laatste puntjes op de i.. Het jaar afsluiten en doorgaan!