1

Havelter hei geeft geheimen prijs

“Hé, schapen met shirtreclame!” Jan Soer passeert een kudde met 65 roestbruin stalen schapen waarin de namen van sympathiserende bedrijven zijn uitgespaard. Businessclub Meppel is op bezoek bij de Holtinger Schaapskudde even buiten Havelte.

In de ‘Ondernemerskooi’ heet Stephan nieuw clublid Hijbo Lantink van HLG Solutions speciaal welkom. Voordat we de hei op gaan, leidt (interim-)voorzitter Duco Heun van de Stichting de Holtinger schaapskudde de middag in.
Heide zou geen heide blijven zonder schapen. Een Drents heideschaap vreet vijf tot zeven kilo per dag en samen begrazen zij volgens een uitgekiend schema 650 ha heide. Het terrein is verdeeld onder Staatsbosbeheer, Defensie, Natuurmonumenten en een particulier.

2
 
Op de proef gesteld
De gemoedsrust van de twee herders, zeven hulpherders, 700 schapen en de hele organisatie, wordt op de proef gesteld door een beest dat we sinds 1850 alleen nog uit sprookjes en liedjes kennen. Niet één beest: inmiddels zijn er alleen al in Drenthe ruim twintig geteld. Zolang ze zich in die sprookjes als grootmoeder verkleedden en in liedjes de weg naar Omsk namen, ach. Maar wanneer dat om de weg naar Wapse gaat, is er weinig reden tot feestelijk gezang.
Voor het beheer van de heide is de wolf een gamechanger. Hij zorgt voor veel meer werk en jaagt de stichting op kosten. Er is namelijk wel reden om de graaslocaties te voorzien van afrastering met stroom. Verleden jaar zijn er drie aanvallen geweest. Dit jaar nog geen, maar elke dag is het spannend.
Veel dodelijker is echter een klein organisme: het blauwtongvirus. Zo goed als alle dieren hebben dit gehad en 65 (tien procent!) is hieraan bezweken. Inmiddels lijkt het ergste achter de rug en loopt de ziekenboeg langzaam leeg.
 

 

Sporen
Tijdens de wandeling onthult schaapherder Jelle Kootstra boven en onder de grond sporen van WOII. Om de geallieerden te beschieten, bouwde de bezetter hier na 1942 aan een vliegveld van 1.600 ha. Dit is deels operationeel geweest. Jelle tovert uit zijn tas kaarten en foto’s.  Zesduizend dwangarbeiders werkten aan vliegveld Havelte. Zij legden negen miljoen klinkers voor de (eerste) landingsbaan.
Nu nog zitten er achthonderd objecten in de grond. Dus kan het gebeuren dat een vijftienjarige een ‘500-ponder’ ontdekt. Of een kind van twaalf dat (drie weken geleden) met een metaaldetector een granaat opspoort.

De omgeving telt trouwens een kleine tweeduizend(!) bomkraters.
Nee Peter, dat gat met water bij hole 18 aan de Kolonieweg is er niet eentje! Dat was ooit een gezamenlijke drinkplaats voor het vee op een plek waar het land van vier boeren aan elkaar grensde, aldus Jelle.
 

3
 
 

 

4
 

Heftig
Rondstappen tussen duizend bommen en granaten, belaagd door wolven die op de loer liggen… heftig allemaal. En toch heeft de bijeenkomst een uiterst ontspannen karakter. Een handvol bedrijven voegt zich op papier bij de kudde stalen sponsorschapen. Op de zitbanken en aan de statafels voor de Ondernemerskooi gaan de hapjes van Patricks PPmangerie er goed in. Qua drinken levert Alexander voor elk wat wils.
Het is de hele middag zonnig nazomerweer geweest. Pas tegen zessen vallen er een paar druppels. Precies de tijd om op te breken; zelfs dat is goed georganiseerd.

Johan Debbenhof
24 september 2024

 

Overgenomen met dank aan de Businessclub Meppel.

 

 

IMG3785

Vrienden voor vervoer

De Stichting Vrienden Holtinger Schaapskudde helpt de schaapskudde en zijn herders. Op dinsdag 19 november was het zover. De herders van de Holtinger Schaapskudde kregen eindelijk een goed hulpmiddel om zich te verplaatsen in het Holtingerveld.

IMG3799
 
Een gator met kiep-laadbak. Vierwiel aangedreven en een cabine voor drie personen. De firma GroeNoord verzorgde de aflevering op een perfecte manier met taart en uitleg.
De inspectie van de kudde in het veld, het vervoeren van de netten voor drukbegrazing en het ophalen van zieke of gewonde schapen hoeft niet meer met de privé voertuigen van de herders. Herders en bestuur zijn in hun nopjes met deze gift.
 
IMG3786
 
IMG3794
 
De Stichting Vrienden Holtinger Schaapskudde heeft tot doel het geven van bekendheid aan de Holtinger Schaapskudde, alsmede het geven van financiële ondersteuning van deze schaapskudde. Die financiële hulp kan gegeven worden door inkomsten van de donateurs van deze prachtige kudde van Drentse Heideschapen. Tevens was er sprake van een legaat, waardoor de aanschaf mogelijk was.
 
IMG3779

 
 
 
 

 

 
 
 

 

 
 

 

Stalen-kudde-1

Uitbreiding kudde van ondernemers

De schaapskudde is een stichting zonder winstoogmerk. We bestaan doordat we betaald worden door de terreinbeheerders voor het grazen in hun gebied. Maar dat is onvoldoende om alle kosten te voorzien.

Gelukkig krijgen we ook subsidies én zijn er veel lokale ondernemers die de kudde een warm hart toedragen. We noemen dit ‘de kudde van ondernemers’ en bij de schaapskooi zie je dit verbeeld in een ‘stalen kudde’. Elke sponsor is vertegenwoordigd in een stalen schaap. Dit maakt bij elkaar al een flinke kudde van ondernemers en deze kudde is groeiende. Afgelopen maand hebben we drie nieuwe sponsoren mogen verwelkomen: Fit Verzuimbeheer, Fit Loopbaan Advies & Begeleiding, Horesca en Josto. Eerdaags zullen wij de nieuwe schapen toevoegen aan de stalen kudde. Wij zijn hier heel blij mee! 


 

IMG7598

Waar is de wol?

De kudde

We zitten inmiddels in de zomer. De lammeren zijn erg goed gegroeid en lopen alweer vele weken heel dapper mee met de kudde. En wie afgelopen weekend goed heeft opgelet, zag dat de volwassen schapen van hun winterjassen zijn ontdaan. Lammeren worden niet geschoren. Nu kun je dus goed zien welke schapen “lam” zijn en wie de moeders zijn. Zo’n kale kudde is in het begin even wennen. Niet alleen voor het aanzicht voor het publiek of voor ons als herders, ook de schapen zelf zijn een beetje wild in de kop zonder die kilo’s wol aan hun lijf. Ze zijn beweeglijk en enthousiast. Wat je nu verder goed kunt zien, is dat ze erg goed in hun vel zitten. Geen magere scharminkels, maar het zijn goed gevoede schapen. En dat komt doordat er genoeg te eten is in het veld. De kudde gaat alle dagen op pad om ons mooie natuurgebied zo mooi en open te houden. Dat is een flinke klus!

Begrazing

Het gebied waar de kudde moet grazen is ca 650 ha groot. Dat is een flink gebied. Om helemaal achterin te komen, is de kudde eigenlijk te lang onderweg vanaf de kooi. Daarom is er aan die kant een grote weide goed wolfwerend afgezet, waar de schapen soms enkele dagen overnachten om van daaruit het noordelijke gebied te begrazen. Dat betekent dat de kudde dus niet alle dagen terugkeert naar de kooi. Mocht je de kudde dus soms eens missen, dan weet je hoe dit komt.