Slide
Hulpherder Judith de Groot Judith-Bob
Broedwand zwaluwen bij de kooi

Op het terrein van de Holtinger Schaapskudde kunnen (oever)zwaluwen vanaf nu naar hartenlust ongestoord broeden in een speciale broedwand.

Broedwand
Dat hebben ze mede te danken aan de noeste arbeid van zo’n twintig vrijwilligers. Zij staken daartoe op vrijdag 10 maart in het kader van de landelijke vrijwilligersactie NLdoet de handen uit de mouwen. Op die dag plaatsten zij een hekwerk rond een grote berg zand, die kort daarvoor door professionele krachten van de firma Otten/Leffers op het weiland nabij de schaapkooi was neergelegd. Om de broedende vogels te beschermen tegen al te opdringerige geiten op het terrein achtte de werkgroep Zwaluwen van de Vogelwacht Uffelte e.o. het noodzakelijk er een hekwerk van gaas omheen te zetten. Vrijwilligers van de Vogelwacht, van de Holtinger Schaapskudde, medewerkers van installatiebedrijf Re3com/Coneco uit Ruinerwold en van het Landschapsbeheer Drenthe hadden er een stevige klus aan. Ze trotseerden maartse sneeuwbuien en moesten soms letterlijk uit het zompige weiland, dat de eigenschappen van drijfzand had aangenomen, worden getrokken. En met succes.

Insectenhotel
Tevens timmerden de vrijwilligers een fraai insectenhotel in elkaar. Het insectenhotel heeft een mooi plekje gekregen bij de entree van de schaapskooi.

Oeverzwaluwen
Op het terrein van onze schaapskudde staat al enkele jaren een til waar vorig jaar de zwaluwen zo’n dertig broedsels produceerden. Met de komst van de broedwand zijn de nestmogelijkheden voor de zwaluwen vergroot.
Oeverzwaluwen hebben voorliefde voor open terreinen met zoet water, maar ze hebben meer noten op hun zang. Er dient een wand van leem of zand te zijn, waarin de nestholen kunnen worden uitgegraven. En er moeten muggen of andere insecten rondvliegen. Daaraan voldoet de plek hier prima: er ligt een plas en onze schapen zorgen er wel voor dat die insecten voldoende aanwezig zijn. Deze zwaluwen zijn natuurlijk van harte welkom op ons mooie terrein. Nu rustig afwachten op het eerste nest.

Holtingerveld
Holtinger Schaapskudde

Slide
Dinamo Fonds Welzijn Holtinger Schaapskudde
Gift van het Dinamo Fonds

'Wij kunnen u hierbij mededelen dat het bestuur van het Dinamo Fonds heeft besloten u een gift te verstrekken van € 5.000 voor het project: "Welzijn Holtinger Schaapskudde." '

Wij steunen het welzijn van uw heideschaapskudde van harte omdat u hiermee bijdraagt aan de instandhouding en de versterking van de biodiversiteit in de begraasde gebieden en het behoud van de bijzondere heidelandschappen.'

Stichting Dinamo Fonds

 

Paula stelt zich voor.

20220823164809-002

Vanaf 1 september 2022 loopt Paula Wijtmans stage bij de Holtinger Schaapskudde. Paula volgt een opleiding tot schaapherder / natuurbeheerder bij Yuverta/Helicon in Velp. Vorig jaar heeft zij stage gelopen op het Hijkerveld bij Stichting het Drentse landschap. Dit wordt haar tweede praktijkstage. 

Paula, van harte welkom bij de Holtingerschaapskudde! Paula stelt zich zelf en haar drie honden graag aan jullie voor.

  

20220820124124-002

Paula Wijtmans

Met het geweldige vak van schaapherder maakte ik zo’n twintig jaar geleden kennis, door Rusty, mijn eerste Australian Working Kelpie. Zijn talent voor het werken met een grote schaapskudde bracht mij op het pad van vrijwillig hulpherder. Sindsdien scheperde ik wekelijks de kudde Schoonebeekers op het Hijkerveld. In de loop van de jaren kwamen er meer Kelpies bij.

Toen een paar jaar geleden mijn baan als manager in de eerstelijnsgezondheidszorg eindigde greep ik de kans aan om mij te storten op mijn passie, het werken als schaapherder. Als vrijwilliger hulpherder, en ook als betaalde kracht, werkte ik samen met mijn honden bij verschillende kuddes in Drenthe en was een seizoen lang stadsherder in Assen. Mijn hart ligt echter toch vooral op de hei. De weidsheid, de (min of meer) ongerepte natuur, de rust en ruimte, het samenwerken met een paar honderd schapen en de honden, is het mooiste beroep dat ik kan bedenken.

Mijn huidige trouwe maten in het herderswerk zijn drie Kelpies. Rick (11 jaar) is een rustige ‘hoeder’ en expert in ‘balans’. Hij weet zelfs één of enkele schapen op de juiste plek te krijgen maar is - op kleinere klussen na - inmiddels gepensioneerd voor het zware kuddewerk.

Big Ned (5 jaar) is mijn rots in de branding, een werkhond met veel ‘presence’, een echte ‘drijver’ bij wie ik regelmatig op de rem moet trappen en hem eraan herinner dat ‘sheep can walk’. Beide honden zijn uit Australië geïmporteerd. De jongste telg in ons roedel, Ash (14 maanden), heeft veel werkpotentie en mocht onlangs voor het eerst kennis maken met een grote kudde. Hij zal de komende tijd langzaam aan in het werk moeten gaan groeien.

Hoewel ik in de loop van de jaren wel de nodige praktijkervaring heb opgedaan besloot ik vorig jaar om toch de opleiding tot schaapherder/natuurbeheerder te gaan volgen bij Yuverta/Helicon in Velp. Daar leer ik de achtergronden van het herdersvak, over ecologie, flora en fauna, natuurbegrazing, landschapsbeheer en schapenverzorging. Het wekelijks een dag naar school gaan was even wennen, maar is zo leuk, leerzaam en boeiend!

Mijn eerste jaar praktijkstage heb ik op het voor mij vertrouwde Hijkerveld volbracht, bij Stichting Het Drentse Landschap. Tijdens het tweede stagejaar, dat september (2022) begint, mag ik bij de Holtinger schaapskudde aan de slag. Ik verheug me erop om samen te werken met de herders, kennis te maken met hun kudde Drentse heideschapen, en kijk ernaar uit het prachtige en boeiende natuurgebied van het Holtingerveld te leren kennen. Een mooie ontdekkingstocht.

2022072611070320220323124749-002