Stalen-kudde-1

Uitbreiding kudde van ondernemers

De schaapskudde is een stichting zonder winstoogmerk. We bestaan doordat we betaald worden door de terreinbeheerders voor het grazen in hun gebied. Maar dat is onvoldoende om alle kosten te voorzien.

Gelukkig krijgen we ook subsidies én zijn er veel lokale ondernemers die de kudde een warm hart toedragen. We noemen dit ‘de kudde van ondernemers’ en bij de schaapskooi zie je dit verbeeld in een ‘stalen kudde’. Elke sponsor is vertegenwoordigd in een stalen schaap. Dit maakt bij elkaar al een flinke kudde van ondernemers en deze kudde is groeiende. Afgelopen maand hebben we drie nieuwe sponsoren mogen verwelkomen: Fit Verzuimbeheer, Fit Loopbaan Advies & Begeleiding, Horesca en Josto. Eerdaags zullen wij de nieuwe schapen toevoegen aan de stalen kudde. Wij zijn hier heel blij mee! 

IMG7598

Waar is de wol?

De kudde

We zitten inmiddels in de zomer. De lammeren zijn erg goed gegroeid en lopen alweer vele weken heel dapper mee met de kudde. En wie afgelopen weekend goed heeft opgelet, zag dat de volwassen schapen van hun winterjassen zijn ontdaan. Lammeren worden niet geschoren. Nu kun je dus goed zien welke schapen “lam” zijn en wie de moeders zijn. Zo’n kale kudde is in het begin even wennen. Niet alleen voor het aanzicht voor het publiek of voor ons als herders, ook de schapen zelf zijn een beetje wild in de kop zonder die kilo’s wol aan hun lijf. Ze zijn beweeglijk en enthousiast. Wat je nu verder goed kunt zien, is dat ze erg goed in hun vel zitten. Geen magere scharminkels, maar het zijn goed gevoede schapen. En dat komt doordat er genoeg te eten is in het veld. De kudde gaat alle dagen op pad om ons mooie natuurgebied zo mooi en open te houden. Dat is een flinke klus!

Begrazing

Het gebied waar de kudde moet grazen is ca 650 ha groot. Dat is een flink gebied. Om helemaal achterin te komen, is de kudde eigenlijk te lang onderweg vanaf de kooi. Daarom is er aan die kant een grote weide goed wolfwerend afgezet, waar de schapen soms enkele dagen overnachten om van daaruit het noordelijke gebied te begrazen. Dat betekent dat de kudde dus niet alle dagen terugkeert naar de kooi. Mocht je de kudde dus soms eens missen, dan weet je hoe dit komt.