Slide
Hulpherder margreth Roelfs Havelte Holtinger Schaapskudde
Hulpherder Margreth Roelfs

‘Het is echt magisch om op de heide samen te werken met je hond en de schapen.’ Voor hulpherder Margreth Roelfs is het schapendrijven een ware passie. Sinds 2008 gaat ze ongeveer twee keer per maand met de Holtinger Schaapskudde de heide op. En dat doet ze niet alleen: haar twee honden Jill en Puk én dochters Ilse en Amy gaan ook regelmatig mee.

Margreth kwam op 12-jarige leeftijd voor het eerst met een schaapskudde in contact. Haar vader was vrijwilliger bij de schaapskudde in haar woonplaats Veendam. ‘Ik mocht wel eens mee met de herder. Hij liet me ook wel eens eventjes alleen met de kudde. Toen dacht ik al: later als ik groot ben wil ik ook een Border Collie én er mee werken.’"

Ze werken tot ze er bij neervallen
Tijdens haar opleiding voor dierenartsassistent kwam ze in aanraking met een schapenboer die ook een Border Collie had. ‘Het is een leuk ras, de honden zijn soms slimmer dan hun baas. Ze werken tot ze erbij neervallen. Ik zeg altijd: het is niet moeilijk om een Border Collie te leren werken, de hond te leren stoppen, dát is de kunst.’

Plekken waar je normaal niet komt
‘Samenwerken met je hond en de schapen en zorgen voor het natuurgebied, dát is waar je het voor doet. Je komt op plekken waar je normaal niet komt. Ook een stukje educatie naar voorbijgangers vind ik leuk en belangrijk. Mensen zijn vaak enthousiast en vol bewondering voor wat je doet.

Hold Jill
Border Collie Jill is geboren in oktober 2012 en als puppy bij Margreth gekomen. Het is een eigenzinnige hond die erg op haar baas is gericht. Ze houdt Margreth altijd goed in de smiezen en zal alles voor haar baas doen. Het is een heel lieve hond, maar laat zich niet door iedereen wat zeggen. Jill werkt heel rustig. Het lijkt of ze niets doet, maar ondertussen houdt ze alles goed in de gaten. Als het nodig is kan ze best pittig zijn. Jill houdt ervan bij voorbijgangers te slijmen voor een aai of het gooien van een stok. Zelfs tijdens het drijven kan ze nog voorbijgangers commanderen door een stok voor ze neer te gooien.

Eind 2018 kwam ook Puck als pup bij Margreth. Dat is een echte druktemaker. Jill gaat nu soms samen met Puck en soms alleen met Margreth de heide op. Ondanks dat ze bijna tien jaar oud is, vindt ze het nog steeds heel leuk. Dus zolang het gaat, kan ze nog lang mee de heide op.