Margreth Roelfs 6 aug. 2018

 
Deze zomer ben ik alweer 10 jaar vrijwillig schaapherder bij de Holtingerschaapskudde.
 
IMG0809
22 jaar oud was ik toen ik begon. Ik mocht een dag met Jelle mee, de eerste dag gaf hij me het vertrouwen dat ik het wel kon en mocht ik alleen terug met het hele spul. Geweldig was dat. En een fijn gevoel dat tot op de dag van vandaag, ik weet dat als er echt iets is Jelle of Hendrie altijd voor je klaar staan. 
 
Ik begon met Joy, daarna kwam Odie erbij. In het begin ben ik heel lang de enige vrouwelijke herder van deze kudde geweest. Toen ik op het laatst van mijn eerste zwangerschap liep ging mijn vader eens met me mee. Spontaan begonnen de mensen die we tegenkwamen alle vragen aan mijn vader te stellen. Verbaasde gezichten als hij vertelde dat ik de herder bleek te zijn. 
 
In 10 jaar tijd gebeurd er veel, maar toch veranderd er niets aan het verloop van de seizoenen. Die maak je heel bewust mee als je dit doet. Het geeft voor mij een soort houvast. Soms kan het leven chaotisch zijn en gebeurt er zoveel tegelijk, maar hier is altijd diezelfde rust. 
 
Zelfs na 10 jaar geniet ik er elke keer van. Soms vragen mensen me waarom doe je het eigenlijk. Spontaan komt er dan een lach op mijn gezicht en vertel dat het geweldig is om dit samen met je hond te kunnen doen. Je leert het echt door het te doen. Je komt jezelf soms gigantisch tegen. Ik hou daarvan. Het geeft een heel voldaan gevoel om een klein beetje mee te kunnen werken voor het behoud van dit prachtige natuur gebied. Ook is het een super gevoel als je bij terugkomst bij de kooi de schapen ziet met lekkere volle buikjes.
Schapen zijn leuke dieren, ze hebben een enorm kudde gevoel wat altijd mooi is om te aanschouwen. Ook ben ik dol op de 2 landgeiten, dat zijn echt slimme dieren. 
Op dit moment werk ik alweer een poos met 1 hond. Dit is omdat ik nu nog geen tijd genoeg heb een hond op te leiden, maar wie weet volgend jaar. Jill is een geweldige hond, ze hoeft het niet alleen te doen we zijn een team. Daarom lukt het ook om die hele kudde met maar 1 hond te kunnen laten gaan waar ik wil. 
 
Terwijl ik dit schrijf zitten we in de schaduw, ik ben vanochtend om half 6 vertrokken, inmiddels is het half 11 en begint de hitte te komen. 
Ik geniet nog even verder.... 
Op naar de volgende 10 jaar ❤️ ????????????????
 
IMG0808
IMG0810
IMG0811
IMG0812
IMG0809