De Holtingerschaapskudde

Juli 2017 Margreth

Juli 2017 Vrijwillig schaapherder zijn: Vanochtend om 6 uur van huis vertrokken, de zon is nog niet helemaal opgekomen. Jill en ik hebben er weer zin in. Om 7 uur bij de schaapskooi aangekomen komt Hendrie er ook al aangereden. De schapen herkennen zijn auto en komen alvast onze kant op.
IMG8013
 
We bespreken even waar ik vandaag naartoe mag gaan en kijken of alles in orde is met de schapen. Dan vertrekken Jill en ik in alle rust. Het is prachtig met de net opgekomen zon. Overal nog mistflarden. Door de dauw zie ik prachtige spinnenwebben tussen de heidestruiken en de graspollen. De schapen hebben de neiging om te hard te gaan, dus heeft Jill geluk en mag ze af en toe voor de kudde langs om ze wat af te remmen. Ze heeft geen commando's nodig, ze weet wat er van haar verwacht wordt. Ik kuier rustig achter het hele spul aan en geniet. Onderweg kom ik een sportieve dame tegen, we praten wat en ze is onder de indruk van de prachtige kudde mijn trouwe hond en de mooie omgeving. Ik luister naar haar verhaal over de fietstocht die ze aan het maken zijn met 2 kids van Maastricht naar Groningen. Daarna is het niet lang rustig ik kom tientallen militairen tegen die aan het hardlopen zijn. Dan daalt de stilte in. De schapen doen hun werk en staan lekker te grazen.
Er vliegen een paar zwaluwen over de kudde heen. Jill komt lekker bij me liggen en ik geniet van het zonnetje en deel een appel en een broodje pindakaas met Jill. Ik ben blij dat ik vroeg vertrokken ben, om half 10 voel je de warmte al opkomen.  bijen zijn druk aan het zoemen bij de bloeiende heide. Al grazend lopen de schapen rond, Jill houdt alles in de gaten, maar hoeft niet veel te doen.
Af en toe een groepje schapen wat terugdrijven, maar ze blijven over het algemeen mooi bij elkaar. Jill en ik kijken op een afstandje toe. Sommige schapen gaan rustig liggen herkauwen in het zonnetje.
 
IMG8014 
Na een uurtje trekken we weer een stukje verder, inmiddels maken tientallen zwaluwen de mooiste duikvluchten boven de kudde. Ik zoek een plas water op, zodat Jill wat kan drinken en kan afkoelen. Om 11 uur is het echt al zomers warm, er staat gelukkig nog een lekker koel windje, ik zoek voor Jill een plekje in de schaduw op terwijl de schapen rustig verder grazen. 2 landgeiten schurken met hun kop tegen een boom aan, ze zijn altijd samen en kunnen je doordringend aankijken met hun intelligente ogen. Prachtige dieren. 
 
Om 12 uur genieten Jill en ik van nog meer broodjes met pindakaas. Ik besluit hier nog een poosje te blijven, de schapen staan verspreid tussen de graspollen te grazen en Jill vermaakt zich met rondsnuffelen.
IMG8016
 
Rond half 1 aanvaarden we de terugweg, het is al behoorlijk warm en ik ben blij vroeg vertrokken te zijn vanochtend. Het stof waait op achter de kudde. Ik laat ze nog een poosje onder de bomen grazen terwijl ik een oude boom bewonder waar een nest hoornaars in zit. Ik laat Jill nog wat drinken en daar gaan we, even checken of er geen schapen achterblijven en dan op pad naar de kooi. Onderweg een groepje fietsers, de fietsen worden gauw aan de kant gezet en de camera's komen tevoorschijn. Ik beantwoord wat vragen en we volgen de kudde weer. Veel mensen onderweg, allemaal onder de indruk van deze prachtige kudde. Op het laatste stuk loop ik gauw de kudde voorbij zet het hek goed zodat ze in de goede wei kunnen lopen. En laat Jill de schapen de wei indrijven. De schapen mekkeren blij naar elkaar dat ze weer thuis zijn, ik beantwoord vele vragen en Jill gaat lekker zwemmen in het vennetje achter de kooi. Als Jill voldoende is
afgekoeld gaan we terug naar het mooie Twaide Mond.
 
IMG8018
IMG8017
IMG8015
IMG8007
IMG8019