De Holtingerschaapskudde

Mammoet geplaatst

Vandaag is de mammoet onthuld op het terrein van Toegangspoort Oerlandschap Holtingerveld door burgemeester Rikus Jager van de gemeente Westerveld en commandant 43 Gemechaniseerde Brigade, brigadegeneraal Martin Wijnen.

De mammoet is gebouwd van hout van de Douglasspar. De slagtanden zijn vervaardigd van aluminium. Begin dit jaar zijn genisten van 101 CBRN compagnie uit Wezep gestart met de bouw van de mammoet. Dit bouwwerk meet 3,5 bij 5 meter en weegt 2500 kilogram. De mammoet is een ontwerp van Robin de Krijger van Grontmij B.V. in Assen.  
De mammoet is onderdeel van de natuurspeelplaats die 43 Gemechaniseerde Brigade aangeboden heeft, als goede buur, vanwege het 200-jarig bestaan van de landmacht in 2014. Het eerste deel van de natuurspeelplaats – met klimkeien, wigwams van boomstammen, stapkeien in water, bankjes en kris-kras boomstammen om op te balanceren – werd in april 2014 aangelegd en in november 2014 werd de bizon gebouwd. Onze brigade wil, in de woorden van brigadegeneraal Wijnen,  “goed noaberschap” betrachten. Voor hen die geen Nedersaksische dialecten beheersen: noaberschap is een verplichting, de noabers (dat zijn buren) in een ruime zin des woords bij te staan in raad en daad indien dat nodig is.
De (bouw van de) mammoet benadrukt de historie van het Oerlandschap Holtingerveld en kan worden beschouwd als onderdeel van de Open Dagen KL 2015 en de operatie Victorie die is georganiseerd door Radio Veronica en de Koninklijke Landmacht om, zoals Radio Veronica het zegt “om Nederland nog een stukje mooier te maken dan het al is”. 
Voor Toegangspoort Oerlandschap Holtingerveld geldt dit zeker!
mammoetk
De burgemeester en de generaal leggen de laatste hand