De Holtingerschaapskudde

Voor een mooiere heide.

Drukbegrazing in het Holtingerveld.
 
2b9f64d2-1af1-4d52-8ed6-538495f8ebd0
 
In de afgelopen winterperiode is er in het Holtingerveld veel gekapt.De visie van uitdunnen en de heide vrijmaken van opschot, zoals kleine boompjes, is gelukkig uitgevoerd. Wanneer dit niet zou zijn gebeurd zouden de heidevelden van het Holtingerveld langzaam veranderen in bos. Nu is het zaak om de komende jaren deze stukken kaal te houden om de ontwikkeling van heide een kans te geven. Het weer uitlopen van struiken en bomen een halt toeroepen door het te laten begrazen door de Holtinger Schaapskudde. Het schaap is daar een niet weg te denken instrument voor. Geen machines, geen zagen, maar gewoon vreten.
 Naast de reguliere gescheperde begrazing door de hele kudde van ongeveer 230 dagen per jaar, is de opdracht van de terreineigenaren de gekapte stukken en enkele vergraste stukken door middel van drukbegrazing aan te pakken.
De meest effectieve manier om dit te doen is een klein gedeelte van de kudde (40-80 schapen) in een raster te zetten en deze stukken compleet kaal te houden. Wanneer het vak kaal is, verhuizen de schapen naar een ander vak. Elk vak zal naar gelang van de groei van de niet gewenste grassen en uitlopende struiken, ongeveer 3-4x 1 week in de zomermaanden bezocht worden. Er zijn enkele grote vakken waar de kudde in gestald zal gaan worden gedurende enkele dagen.
 
Drukbegrazing door de hele gescheperde kudde over de kale stukken zonder rasters? 
 
Drukbegrazing in een raster geeft verreweg het beste resultaat. Dag en nacht in een raster noopt de schapen alles te eten en daardoor put je de uitlopende struiken en grassen uit en zullen deze na verloop van tijd verdwijnen. Een gescheperde kudde gedurende enkele uren is kieskeurig en eet alleen maar de malse grassen.
 
C953A125-A846-4D3D-A1FF-B4B07DFE9403
Voor de Stichting Holtinger Schaapskudde een grote opdracht in een prachtig stukje natuur.