De Holtingerschaapskudde

07 juli 2019 "Schaapscheerdersfeest"

IMG3777

Op zondag 7 juli was de Holtingerpoort het decor van het “Schaapscheerdersfeest” van Stichting Holtinger Schaapskudde. De “Drentse Heideschapen” werden geschoren. Een voor vele mensen grote wens. Die schapen gaan dood in die dikke jas. Met deze hitte is het toch niet te doen voor die grazers. Niets is minder waar. De isolerende deken heeft ook zijn voordelen in de hitte en de brandende zon op de kale huid is vaak ook niet lekker. Onder een wisselende bewolking en een verfrissend briesje en een aangename temperatuur waren de schapen toch blij met de jaarlijkse knipbeurt.

Op de Holtingerpoort was het feest. Vanaf 11.00 uur ’s morgens tot half vijf ’s middags was het een komen en gaan van bezoekers. Ruim 3000 mensen wisten de kooi te vinden en konden genieten van een prachtige markt met vele wol variëteiten en streekproducten. Het landleven was een groot goed. 
Aangekomen bij de schaapskooi was er tijd om het knippen van de schapen met de handschaar te bewonderen. Een handigheid die niet iedereen beheerst. Voor menigeen een prachtig schouwspel van dit oude ambacht. Het schapendrijven door de herders en hulpherders was een genot om naar te kijken. Het werk van de honden in combinatie met de 630 schapen, bok en geit was een fantastisch gebeuren.  Verder was een poppenspeelster voor de kleintjes onder ons en kon de jeugd geschminkt worden. In de lammerenkooi de tentoonstelling “Vreemde vogels in de kooi”, welke vanaf heden op vrijdag, zaterdag en zondag tot 1 september te bewonderen is. Zeker de moeite waard.
De inwendige mens werd niet vergeten met twee horecaondernemingen op de Poort en de food-truck van TotalMore. De outdoor spelen stonden iets te veel outdoor. Vele mensen hebben die niet gevonden – dat moet volgend jaar beter.
Als klap op de vuurpijl reed de “Heide Express” zijn rondjes. Precies op tijd was daar de felbegeerde ontheffing en kon hij zijn rondjes draaien. Wat een attractie, wat een aanvulling op al onze activiteiten.
Dank aan alle standhouders. Prachtige kramen met goede waar en na het leegruimen van de kramen een keurig schoon veld achterlatend. Fantastisch. Veel dank aan alle vrijwilligers.
Een feest om niet te vergeten en dat allemaal voor niks, want de entree was gratis. Hulde aan het organisatiecomité.  Jammer dat de Oranjeleeuwinnen daarna  verloren!
 
8AEA20E2-FE26-4ABD-9572-29F95F62AF84
XZgW2kbjQoGK56RhLnWiyQ
PFR201907070011
WlpGLLVeTNCtBtnPrm6JKg
oQeGmu9PTdi8bV2HDbDBLw
7bI04zteSxWgdfCnOgYkBw
S4caX54QeqkUbdR1HHhPA
IMG3777
oQeGmu9PTdi8bV2HDbDBLw
7bI04zteSxWgdfCnOgYkBw