Paula stelt zich voor.

20220823164809-002

Vanaf 1 september 2022 loopt Paula Wijtmans stage bij de Holtinger Schaapskudde. Paula volgt een opleiding tot schaapherder / natuurbeheerder bij Yuverta/Helicon in Velp. Vorig jaar heeft zij stage gelopen op het Hijkerveld bij Stichting het Drentse landschap. Dit wordt haar tweede praktijkstage. 

Paula, van harte welkom bij de Holtingerschaapskudde! Paula stelt zich zelf en haar drie honden graag aan jullie voor.

  

20220820124124-002

Paula Wijtmans

Met het geweldige vak van schaapherder maakte ik zo’n twintig jaar geleden kennis, door Rusty, mijn eerste Australian Working Kelpie. Zijn talent voor het werken met een grote schaapskudde bracht mij op het pad van vrijwillig hulpherder. Sindsdien scheperde ik wekelijks de kudde Schoonebeekers op het Hijkerveld. In de loop van de jaren kwamen er meer Kelpies bij.

Toen een paar jaar geleden mijn baan als manager in de eerstelijnsgezondheidszorg eindigde greep ik de kans aan om mij te storten op mijn passie, het werken als schaapherder. Als vrijwilliger hulpherder, en ook als betaalde kracht, werkte ik samen met mijn honden bij verschillende kuddes in Drenthe en was een seizoen lang stadsherder in Assen. Mijn hart ligt echter toch vooral op de hei. De weidsheid, de (min of meer) ongerepte natuur, de rust en ruimte, het samenwerken met een paar honderd schapen en de honden, is het mooiste beroep dat ik kan bedenken.

Mijn huidige trouwe maten in het herderswerk zijn drie Kelpies. Rick (11 jaar) is een rustige ‘hoeder’ en expert in ‘balans’. Hij weet zelfs één of enkele schapen op de juiste plek te krijgen maar is - op kleinere klussen na - inmiddels gepensioneerd voor het zware kuddewerk.

Big Ned (5 jaar) is mijn rots in de branding, een werkhond met veel ‘presence’, een echte ‘drijver’ bij wie ik regelmatig op de rem moet trappen en hem eraan herinner dat ‘sheep can walk’. Beide honden zijn uit Australië geïmporteerd. De jongste telg in ons roedel, Ash (14 maanden), heeft veel werkpotentie en mocht onlangs voor het eerst kennis maken met een grote kudde. Hij zal de komende tijd langzaam aan in het werk moeten gaan groeien.

Hoewel ik in de loop van de jaren wel de nodige praktijkervaring heb opgedaan besloot ik vorig jaar om toch de opleiding tot schaapherder/natuurbeheerder te gaan volgen bij Yuverta/Helicon in Velp. Daar leer ik de achtergronden van het herdersvak, over ecologie, flora en fauna, natuurbegrazing, landschapsbeheer en schapenverzorging. Het wekelijks een dag naar school gaan was even wennen, maar is zo leuk, leerzaam en boeiend!

Mijn eerste jaar praktijkstage heb ik op het voor mij vertrouwde Hijkerveld volbracht, bij Stichting Het Drentse Landschap. Tijdens het tweede stagejaar, dat september (2022) begint, mag ik bij de Holtinger schaapskudde aan de slag. Ik verheug me erop om samen te werken met de herders, kennis te maken met hun kudde Drentse heideschapen, en kijk ernaar uit het prachtige en boeiende natuurgebied van het Holtingerveld te leren kennen. Een mooie ontdekkingstocht.

2022072611070320220323124749-002